Zelí bílé Filderkraut - Brassica oleracea - osivo zelí - 150 ks
Zelí Filderkraut je polorané, asi 5-6 kilogramové bílé hlávkové zelí.
Má špičatý tvar a je vhodné na saláty, krouhání, skladování i kvašení.
Zelí je velmi výživná zelenina bohatá na vitamíny A, C, B1 a B2, stejně jako vápník.
Jak si vypěstovat zelí ze semínka?
S předpěstováním můžeme začít již v únoru nebo v březnu, kdy semínka zelí vysejeme do skleníku do sadbovačů do hloubky 0,5 cm. Doba klíčení je přibližně 1 týden při teplotě 20 °C. Jakmile narostou oba dva děložní lístky, teplotu snížíme na 10 °C přibližně na týden. Poté se vrátíme k teplotě od 16 do 20 °C. Přesazujeme ve chvíli, kdy mají rostliny 5–7 listů a to ve druhé polovině května.
Stanoviště volíme slunečné (nikoli přímé slunce) s vyšší vzdušnou vlhkostí, rostlině tedy vyhovují polohy, kde častěji prší. Jinak pravidelně a dostatečně zaléváme. Sázíme do sponu alespoň 50 x 50 cm.
Půdu volíme dobře propustnou, zásobenou živinami s dostatečným obsahem vápníku a dusíku (toho ale nesmí být příliš). Hnojíme ideálně chlévským hnojem.
Zelí se sklízí přibližně za 3–5 měsíců, dle podmínek pěstování. Pevná a tvrdá hlávka se odřezává u země. Zelí zchladíme a uchováváme při teplotě 1 °C v chladné a vlhké místnosti.