Vysejete-li nyní špenát, brzy z jara můžete sklízet čerstvé lístky plné vitamínů
Špenát se vysévá buď brzy na jaře, v druhé půli léta nebo na podzim. Špenátu vyhovuje výživná a mírné zásaditá půda, ale dařit se mu bude na většině půd, kromě hodně těžkých nebo písčitých. Chudou půdu můžeme obohatit kvalitním kompostem.
Příliš ho nehnojíme, zejména průmyslovými dusíkatými hnojivy, zelenina by potom obsahovala příliš mnoho dusičnanů.
Jarní výsev špenátu provádíme do předem připravené půdy, brzy v březnu, jakmile nastane vhodné počasí. Pro podzimní sklizeň ho vyséváme od června do srpna. Podzimní výsevy chráníme např. chvojím nebo bílou netkanou textilií před holomrazy.
Semínka sejeme do hloubky 2–3 cm, jednotlivé řádky by od sebe měly být vzdáleny alespoň 20 cm. Špenát průběžně okopáváme, zaléváme a odstraňujeme plevel. Sklízet lze jednotlivé listy nebo celé rostliny.
Čerstvé mladé listy sklízíme 5–6 týdnů po výsevu. Konzumují se čerstvé nebo jen lehce tepelně upravené.