Tip na vitamíny v zimě – růžičková kapusta
Tip na vitamíny v zimě – růžičková kapusta
Zelenina plná minerálů a vitaminů, to je růžičková kapusta. Dáte jí ve svém jídelníčku šanci? Společně s hlávkovým zelím, kapustou, kedlubnou, květákem, brokolicí a dalšími patří ke kultivarům brukve zelné (Brassica oleracea). Všechny druhy jsou plné vitamínu C a dalších látek prospěšných pro lidský organismus. Byla vyšlechtěna v Belgii z brukve zelné v 18. století. Dosahuje výšky od třiceti centimetrů do jednoho metru. Na vrcholu košťálu vyrůstají listy s dlouhými řapíky a pupeny, tzv. růžičky, které jsou hlavním důvodem, pro který se růžičková kapusta pěstuje.
Semena vyséváme na začátku jara, sazeničky později po zmrzlých (v květnu až v červnu). Kapustu je vhodné umístit do předem vyhnojené půdy, můžeme použít jakékoli NPK hnojivo v určeném dávkování. Dařit se jí bude na středně těžkých hlinitých humózních půdách s dostatečnou vláhou a živinami. Potřebuje chráněné stanoviště před větrem. Oproti jiným druhům košťálové zeleniny vydrží růžičková kapusta teploty do 17°C. Záhony v létě hojně zaléváme a odplevelujeme. Během vegetace přihnojujeme dusíkatým hnojivem. Pro lepší vývin růžiček je možné na konci září nebo začátkem října vylomit nebo vyříznout vrcholky a využít je v kuchyni.
Růžičky sklízíme postupně těsně před zpracováním nebo jednorázově, od října po celou zimu, až do dubna dalšího roku. Kapustičky trháme, dokud nejsou větší než vlašský ořech a mají pevně semknuté listy. Pokud by hrozily veliké mrazy, rostliny můžeme vyjmout z půdy a umístit do pařeniště.
Náš tip: Osvědčenou odrůdou je například raná hybridní odrůda Dolores F1, která je vhodná pro jednorázovou sklizeň. Rostlina dosahuje výšky 100 - 110 cm, růžičky jsou středně zelené, dobře uzavřené a vyrovnané. Vegetační doba od výsadby je 120 - 130 dnů. Je odolná proti vyvracení a poléhání.
Růžičková kapusta je neocenitelným zdrojem vitamínů a minerálů. Je bohatá na vitamíny A, C, E a hlavně vitamíny skupiny B. Nejvýznamnějším je B1 neboli thiamin, který je významný pro duševní svěžest, odolnost proti stresu i fyzickou výkonnost. Obsahuje i prospěšnou kyselinu listovou. Vitamín C je zase zodpovědný za naši imunitu, která je kvůli nedostatku jeho přísunu v zimě často oslabená. Růžičková kapusta dodává tělu minerální látky, jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor a síra. Zastoupení bílkovin je 35%, dále obsahuje 7% sacharidů a vlákninu, která prospívá vylučování, působí proti zácpě a čistí střeva.
Díky obsahu draslíku také pomáhá odvodňovat a detoxikovat organismus a hodí se i při hubnutí.
Náš tip: Když projdou růžice mrazem, jsou poté nejchutnější.