Pepř dlouhý - Piper longum - osivo pepře - 10 ks
Pepř dlouhý je pnoucí rostlina pocházející z deštných pralesů od Indie po Indočínu, kde roste do nadmořské výšky 800 m.n.m. Tato rostlina je tradiční součástí ájurvédské medicíny, kde se využívá pro zrychlení metabolismu, podporu trávení a zvýšení chuti k jídlu.
Dorůstá až do výšky 3 metrů a plodí tenké, válcovité plody složené z mnoha drobných zrníček.
Nezralé sušené plody se používají jako koření, které je chuťově podobné černému pepři, ale mnohem ostřejší.
Jak si vypěstovat pepř ze semínka?
Semena pepře zasadíme do obyčejného pěstitelského substrátu nebo do jiffů. Poté ho pěstujeme jako pokojovou rostlinu v bytě. Pepřovník by měl být pěstován s oporou, neboť se jedná o popínavou rostlinu.
Semena překryjte velmi slabou vrstvou zeminy, která je dobře propustná. Je vhodné použít výsevní substrát či přepařenou zeminu s pískem nebo perlitem. Ideální poměr směsi je 2:1:1 (rašelina, zemina a písek). Je důležité udržet substrát stále vlhký. Dopřejte rostlině také vysokou vzdušnou vlhkost 70–80%. Doba klíčení je několik týdnů až měsíců, klíčení je nepravidelné.
Rostlina pepřovníku preferuje slunné místo bez přímého slunečního záření. Rostlině vyhovují teploty mezi 25–30 °C.
Zálivka by měla být pravidelná a hnojení by s mělo provádět 2–3 x měsíčně od jara do podzimu. Rostlině vyhovuje také pravidelné rosení.
Na zimu můžete rostlinu přemístit do chladnější místnosti (opět platí minimum 12 °C). Snižte zálivku a hnojení.