Pastiňák Kamo - Pastinaca sativa - osivo pastiňáku - 200 ks
Pastiňák odrůdy Kamo je kořenová zelenina, která se vyznačuje širokými možnostmi využití.
Je ideální pro přímou konzumaci, ale také se hodí k sušení nebo mražení, což rozšiřuje spektrum jeho využití v kuchyni.
Jednou z jeho hlavních předností je vysoký obsah bílkovin, což jej činí výživnější ve srovnání s mnoha jinými druhy zeleniny.
Sklizeň pastiňáku Kamo obvykle probíhá na podzim. Díky jeho schopnosti dobře přezimovat v půdě je možné provádět brzkou jarní sklizeň.
Vegetační doba je 150–170 dní.
Jak si vypěstovat pastiňák ze semínka?
Semínka pastiňáku vyséváme přímo ven do hloubky 1–2 cm v průběhu března, jelikož rostlina má dlouhou vegetační dobu.
Klíčení trvá přibližně 3–4 týdny, ale může být i delší. Doporučený spon je 30 x 10 cm.
Stanoviště by mělo být slunečné, polostinné s lehkou, písčitou, dobře prohnojenou půdou a dostatečnou zálivkou.
Pastiňák sklízíme na podzim po zaschnutí natě. Kořeny se skladují v písku v chladné místnosti při teplotě 0–1 °C.