Paprika Žitava - Capsicum annuum - osivo papriky - 30 ks
Odrůda papriky Žitava, která se řadí mezi středně rané typy, je oblíbená díky své výrazně sladké a kořeněné chuti.
Její plody se v průběhu dozrávání barví z počáteční světle zelené až do intenzivní červené, což signalizuje jejich plnou zralost.
Plody dosahují hmotnosti mezi 40 a 50 gramy.
Díky výjimečnému zachování chuti a aroma je tato odrůda ideální pro sušení v celku.
Paprika Žitava se také vyznačuje vysokou úrodností, což přispívá k její popularitě mezi pěstiteli.
Jak si vypěstovat papriku ze semínka?
Papriky jsou teplomilné rostliny, pokud pro ně hledáte vhodné teplé místo, je nejlepší je umístit do skleníku či foliovníku.
Semena předpěstujte již v únoru. Nejprve semena namočte na 24 hodin do vlažné vody, tím urychlíte klíčení a poté je vysejte do lehkého substrátu do hloubky max. 0,5 cm. Při klíčení je velmi důležitý dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v druhé polovině května, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Stanoviště musí být slunečné a chráněné před větrem. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.