Paprika Topepo rosso - Capsicum annuum - osivo papriky - 20 ks
Mini paprika Topepo Rosso je oblíbená italská odrůda, která připomíná malé rajče a je známá svou výjimečnou sladkostí.
Její plody se vyznačují robustní stěnou, která je sladká a velmi chutná, což z ní dělá perfektní volbu pro různé kuchařské použití.
Tato odrůda je ideální nejen k přímému jídlu, ale je také skvělá na plnění a sterilování.
Má kulaté plody, které lze pěstovat jak v kontejnerech, tak na záhonech. V době technické zralosti jsou plody tmavě zelené, ale při botanické zralosti se mění na tmavě červenou. Tato změna barvy je nejen esteticky přitažlivá, ale také ukazuje nejlepší čas pro sklizeň.
Doba vegetace je 60–90 dnů.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.