Paprika roční Hamík - Capsicum annuum - osivo papriky - 20 ks
Paprika Hamík je lahodná baby paprika z kolekce "pro mlsné jazýčky".
Rostlina středního vzrůstu je vhodná k pěstování v květináči nebo pěstebních nádobách nejlépe v interiéru.
Plodí velké množství oranžových sladkých paprik s minimem semínek v dužině.
Plody se konzumují celé v plné botanické zralosti, tedy když dosáhnou sytě oranžové barvy. Papričky jsou lahodné také sterilované nebo tepelně upravené.
Jak si vypěstovat papriku ze semínka?
Papriky jsou teplomilné rostliny, a pokud pro ně nemáte vhodné teplé místo, je lepší je umístit do skleníku nebo fóliovníku.
Semena předpěstujte již v únoru. Nejprve semena namočte na 24 hodin do vlažné vody a poté je vysejte do lehkého substrátu do hloubky max. 0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesaďte na venkovní záhon ve druhé polovině května, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.
Stanoviště by mělo být slunečné, chráněné před větrem, s výživnou půdou. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.