Paprika Pálivec - Capsicum annuum - osivo papriky - 20 ks
Odrůda papriky Pálivec má podobu prodlouženého beraního rohu s kruhovým průřezem.
Dorůstá do výšky kolem 1 m a plodí tmavě zelené plody.
Pálivec je ideální jak pro sterilizaci, tak i pro přímou spotřebu.
Tato odrůda se vyznačuje tím, že její konec je sladký, ale pálivost se směrem k semeníku zvyšuje, což dodává unikátní chuťový rozměr.
Na stupnici Scovilleových jednotek se Pálivec pohybuje v rozmezí 800–1000 SHU, což ho řadí mezi odrůdy s mírnou pálivostí.
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na ostatních místech je lepší využít pro pěstování skleník či fóliovník.
S předpěstováním semen začínáme již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je přibližně 0,3–0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem máčet. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a tepla. Papriky potřebují teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Vhodným místem pro pěstování však nejsou radiátory a okenní parapety. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je zpravidla 1–2 týdny.
Rostliny přesazujeme do venkovního záhonu v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky, tj. přibližně v druhé polovině května. Stanoviště musí být chráněné před větrem a slunečné. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Kristalonem pro rajčata a papriky, Tyčinkovým hnojivem pro papriky nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.