Paprika Habanada - Capsicum Chinense - osivo papriky - 10 ks
Americký docent Michael Mazourek vyšlechtil tuto papriku Habanada, která je přesná kopie papriky Habanero. Jediným rozdílem je, že paprika Habanada nemá žádnou pálivost.
Paprika obsahuje malé množství sladkých semen. Sladké papriky bývají dlouhé 6-8 cm a překvapí svojí vůní po melounu.
V době zralosti získávají oranžovou barvu z původní světle zelené.
Rostlinka dosahuje velikosti maximálně 50 cm a je bohatě olistěna s velkými trsy.
Jak si vypěstovat papriku ze semínka?
Papriky jsou teplomilné rostliny a v našich podmínkách se jim nejlépe daří ve vinařských oblastech. Na jiných místech je vhodnější využít pro pěstování skleník či fóliovník.
Semena předpěstujte již v únoru. Semínka sázíme do lehkého substrátu, který by měl být vždy propařený. Hloubka výsevu je maximálně 0,5 cm. Pokud chceme klíčení urychlit, je možné nechat osivo 24 hodin před výsevem namočit do vlažné vody. Důležité je dbát při klíčení na dostatek světla a vyšší teplotu okolo 28 °C, přičemž nesmí být nižší než 22 °C. Nejlepšího výsledku dosáhnete v pařníku. Doba klíčení je asi 1–2 týdny.
Rostliny přesaďte do venkovního záhonu ve druhé polovině května, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Stanoviště musí být slunečné, chráněné před větrem, s výživnou půdou. Papriky jsou náročné na organickou hmotu a živiny, je proto vhodné do připravené zeminy přimíchat hnůj, ideálně kravský. Rostlinám dopřejte dostatečnou zálivku, ale ne přílišné přemokření. V případě potřeby půdu přihnojujte, např. Tyčinkovým hnojivem pro papriky, Kristalonem pro rajčata a papriky, nebo univerzálním hnojivem.
Papriky lze skladovat přibližně 2 týdny při teplotě 12–14 °C.