Pepř černý - Pepřovník - Piper nigrum - osivo pepře - 5 ks
Rostlina pepř černý, který známe hlavně jako koření z kuchyně se dá pěstovat i jako hezká dekorativní pokojová rostlina.
Původně pepřovník pochází z východní Indie. Pepř se v našich podmínkách pěstuje jako pnoucí rostlina s krásnými tmavě zelenými srdčitými listy.
Jak získat černý pepř?
Pepř získáme sběrem ještě nedozrálých plodů – bobulí.
Musíme je sklidit ihned, ještě než kompletně dozrají – nesmí ještě zčervenat. Poté je sušíme po dobu jednoho týdne, až zhnědnou.
Tyto bobulky se dají použít v kuchyni jako koření nebo se z nich dá udělat tzv. zelený pepř. Ten uděláme tak, že usušené bobulky namočíme do octa. Je to opravdová pochoutka pro všechny labužníky.
Z rostliny pepř černý můžeme získat i bílý pepř. Ten získáme tak, že bobule pepře právě naopak necháme co nejvíce dozrát.
Poté se vnější obal oddělí. Poté se bobule namočí a znovu vysuší.
Jak si vypěstovat pepř ze semínka?
Semena pepře zasadíme do obyčejného pěstitelského substrátu nebo do jiffů. Poté ho pěstujeme jako pokojovou rostlinu v bytě.
Rostlina pepřovníku preferuje slunné místo. Výsev semen můžeme provádět po celý rok. Doporučujeme semínka co nejdříve po obdržení zasadit, rychle ztrácejí klíčivost.
Nejdříve se semena namočí na 24–48 hodin do vlažné vody. Poté zasejte do hloubky 0,5 cm–1 cm, ideální teplota je 26–30 stupňů.
Květináč doporučujeme umístit na spíše na polostinné stanoviště, ideálně světlé a teplé. Teplota při pěstování nesmí klesnout pod 12 °C. Ideální je kolem 18° C. Obvyklá doba klíčení semen je 6–8 týdnů.