Namenia - Brassica rapa - osivo namenie - 200 ks
Namenie je velmi výnosná a zároveň chutná netradiční řapíková zelenina s dlouhou historií. Výhodou namenie je, že nejen listy ale i řapíky se se hodí k jídlu.
První dojem z namenie je lehká kyselá chuť, která rozhodně obohatí vaší kuchyni. Díky obsahu hořčicových olejů, má lehce pálivou chuť.
Výtečné lístky a řapíky rostou rychle a úroda se sklízí pokud je rostlina mladá. Namenie má stejné využití jako špenát.
Namenia je známá specialita s dlouho historií. Je známá tím, že je to jedna z prvních úrod v roce a navíc dá se sadit i na podzim, po letních vedrech.
Řapíky se odřežou kousek nad zemí a odstraní se od nich lístky, které se hodí zase do jiných pokrmů. Do polévek můžeme použít oboje, jak řapíky tak i listy.
Jak si vypěstovat Namenii ze semínka?
Namenia se sadí volně do půdy od března do dubna, nejlépe v řadách ve vzdálenosti 2–3 cm. Řady jsou od sebe vzdálené asi 20 cm. Klíčení obvykle trvá 1 týden až 15 dní, ale může být delší.
Namenii můžeme pěstovat také ve skleníku velice brzy z jara. Stanoviště volíme slunečné s dostatečnou a pravidelnou zálivkou.