Kiwano - Africký meloun - Cucumis metuliferus - osivo kiwana - 8 ks
Už jste někdy ochutnali toto exotické ovoce, které má tak lahodnou a zároveň osvěžující chuť? Konzumuje se buď čerstvé nebo se dává do zmrzlinových pohárů.
Kiwano je tedy exoticky vypadající ovoce, které je vlastně druhem melounu. Chuť kiwana se dá přirovnat k okurce, banánu či citrónu.
Rostlina má liánovitý růst, její výhonky mohou dosahovat délky až několika metrů.
Jak si vypěstovat kiwano ze semínka?
Semena nejdříve namočíme na 1–2 dny do vlažné vody. Výsev provádíme ideálně v březnu do substrátu max do hloubky 1 cm. Doba klíčení je 4–6 týdnů při teplotě min. 18 °C. Tato doba může být i delší.
Rostliny přesazujeme ven ve druhé polovině května do sponu 1 x 1 m. Teplota nesmí klesnout pod 15 °C. Nejvhodnější je pěstování ve skleníku, ale rostlinám se bude dařit i na teplém a slunečném stanovišti. Nemá ráda ovšem velké kolísání teplot či časté přeháňky.
Melounům vyhovuje lehká a kyprá půda, s dostatkem živin. Kiwano pěstujeme vždy s oporou, pro jeho liánovitý růst.
Bobule planých typů jsou hořké a nejedlé, dokonce jedovaté pro obsah saponinů.