×
Hledat v našem blogu

Kerblíkem doma nepokazíte nic

Požívání všelijakých tučných pochutin a až nezdravé hodování, či jednoduše špatné stravovací návyky, to jsou v mnohých českých domácnostech zásadní problémy, které je třeba bezodkladně řešit, tvrdí dietologové. Legrace to věru není, zvláště poté, co se na jaře nejeden z nás nevleze do svého oblíbeného oděvu. Kila jdou totiž nahoru snadno, o to hůře se jich pak člověk zbavuje. Na místě je proto jistě střídmost. Například naši předkové v období půstu holdovali kerblíku. Ten si bez problémů můžete vypěstovat třeba doma, v květináči.

Kerblík je rychle rostoucí jednoletá bylina, která má příjemnou nasládlou petrželovo-anýzovou chuť, proto také někdy právě v kuchyni nachází uplatnění jako náhradník petrželové natě. Rostlince se dobře vede na okenním parapetu, nejlépe na severně či východně orientované straně. Kerblík má rád polostín. Jde o jednoletou bylinku, která se dá vysévat postupně, od časného jara až do podzimu. Vyséváme ji do truhlíků či květináčů, umístěných na vnitřní straně oken nebo na jiném místě v bytě, kde je dostatek světla a tepla. Semínka zasejeme řídce a jen zlehka prstem zatlačíme do zeminy. Vzrostlé rostliny jednou přepichujeme. Již za tři týdny budou sazenice dostatečně velké. Při přesazování a prvním přepichování vytahujeme rostlinky zlehka za stonek, abychom nepoškodili kořeny. Přesazujeme je do malé jamky a zeminu kolem sazenice jen lehce přihrneme. Nejvhodnější je propustný, hlínitopísčitý pěstební substrát. Do pěstebního substrátu je vhodné přidat také jeden díl perlitu, který jej provzdušní.

Kerblík je poměrně náročný na živiny a bohatou zálivku, proto pokud se do jeho pěstění pustíte, mějte toto stále na paměti, aby vaše snaha nepřišla vniveč. Půda pro něj by nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. A stejně jako nedostatečná zálivka škodí rostlině i její přemíra, takže na zavlažování jděte s rozumem.

Kerblík můžeme použít zejména do polévek, salátů i jemných francouzských omáček. Jeho nať lze s úspěchem stejně tak dobře sušit, jako i zamrazit. Blahodárné účinky této bylinky spočívají zejména v podpoře trávení a celkově prospívají metabolismu. A nakonec, z čehož budou mít zřejmě ohromnou radost zejména ženy – pěstitelky, pleťová maska z kerblíku podle mnohých léčitelů a bylinkářů zvláčňuje pleť. Zkrátka a dobře, pěstováním kerblíku doma nepokazíte nic.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se