Kávovník arabský Costa Rica 95 - Coffea arabica - osivo kávovníku - 5 ks
Kávovník arabský je oblíbená pokojová rostlina, která pochází z horských lesů Etiopie a Jižního Súdánu, kde dorůstá výšky až 8 metrů.
Odrůda Costa Rica je kompaktního vzrůstu a pyšní se velmi dobrým výnosem a kvalitou kávových zrn.
Rostlina má eliptické, lesklé, zelené listy.
Z bílých voňavých květů se postupně vytvoří žluté, červené až fialové plody.
Arabica je hlavním zdrojem kávy, přidává se do likérů jako ochucovadlo a je významným zdrojem kofeinu.
Všechny části rostliny kromě semen neboli kávových zrn jsou jedovaté pro lidi i domácí zvířata.
Jak si vypěstovat kávovník ze semínka?
Semena doporučujeme vysít co nejdříve po obdržení, neboť rychle ztrácí klíčivost. Vyséváme je do mírně kyselého substrátu v hloubce 0,5–1 cm. Doba klíčení semínek je přibližně 8–10 týdnů při teplotě 20–25 °C.
Stanoviště volíme světlé, ale ne na přímém slunci. Pravidelně zaléváme a hnojíme, a to zejména v době růstu a tvorby plodů.
Na zimu přemístěte kávovník do místnosti s teplotou od 15 do 20 °C a omezte zálivku. Teplota nesmí klesnout pod 12 °C, jinak nám kávovník uhyne.
Po třech letech se na rostlině začnou objevovat květy. Po jejich odkvětu omezte hnojení a zálivku. Po několika měsících se dočkáte prvních plodů.