Kategorie
- Klíčky a microgreen
- Vánoční nabídkaOriginální dárky
- Podzimní cibulovinyVysazujte i v listopadu
- Zelenina a ovoceSemínka 1000 odrůd skladem
- Okrasné rostliny
- BIO kvalita
- Travní a luční směsi
- Léčivky a koření
- Exotické rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keřeČas na přípravu semínek
- Zahrádkářské potřeby
- Dárkové balíčky a poukázkyInspirace na Vánoce
- Knihy
Jedle španělská - Abies pinsapo - osivo jedle - 7 ks
Jedle španělská je ohrožený druh jehličnatého stromu, který je endemitem jižního Španělska a severního Maroka.
Ze semen jedle španělské se extrahují silice, které jsou využívány v marocké lidové medicíně k léčbě dýchacího ústrojí.
Vyniká velice dekorativním vzhledem, a proto je s oblibou využívána jako solitéra do parků a zahrad. Tvoří netradičně umístěné jehlice, které rostou kolmo k větvím a spirálovitě je obtáčejí.
Roste velmi pomalu a v dospělosti dosahuje výšky kolem 20 m. V našich podmínkách volíme spíše teplejší a chráněné stanoviště na slunci nebo v mírném stínu.
Jak si vypěstovat jedli ze semínka?
Semena jedle vyséváme na jaře nebo brzy na podzim do předem spařeného výsevního substrátu přímo na stanoviště. Před samotným výsevem musíme semena namočit na 24 hodin do vody a poté po dobu 30 dní stratifikovat v lednici.
Výsev provádíme do hloubky 1–2 cm. Doba klíčení je nepravidelná, pohybuje se od 1 do 2 měsíců, ale může být i delší. Záleží vždy na podmínkách pěstování.
Ideální stanoviště pro borovici je v polostínu nebo ve stínu. Půda by měla být propustná, mírně vlhká, vyživená humusem a ideálně mírně kyselá.
Pozor na přemokření, borovici vyhovuje spíše krátkodobé sucho.