Jahodník stáleplodící Gasana F1 - Fragaria ananassa - osivo jahodníku - 10 ks
Jahodník Gasana je stáleplodícím hybridem, který kvete nepřetržitě od jara až do podzimu a velmi rychle rozrůstá.
Jedná se o velmi chutnou odrůdu, která má šťavnaté, aromatické a velmi sladké plody, zejména pokud jsou zcela zralé. Oranžově červené jahody mají kuželovitý tvar a jsou velké.
Tento kultivar lze pěstovat i ve větších pěstebních nádobách na terase či balkoně. Je také skvělý jako podrost pod stromy a keře nebo jej můžete vysadit i na skalku.
Jak si vypěstovat jahodník ze semínka?
Semínka jahodníku můžeme vysévat koncem zimy, počátkem jara do truhlíků ve vytápěných prostorách do spařeného substrátu smíchaného s perlitem nebo koncem dubna přímo na venkovní stanoviště.
Předpěstování je určitě výhodnější. Semena vyséváme na povrch. Doba klíčení bývá delší, okolo tří týdnů, ale vše závisí na podmínkách pěstování.
Sazenice je potřeba dvakrát přepíchat. Poprvé v době, kdy mají první pravé listy (cca 4–6 týdnů od výsevu). Ven se vysazují silné rostliny s 5 listy, a to v nejdříve v dubnu (až do léta). Vše záleží na aktuálním počasí. Doporučuje se první květy vyštipovat, aby rostlina dostatečně zesílila.
Jahody se pěstují na slunném stanovišti s hlinitopísčitou půdou, která je dostatečně propustná, neutrální až mírně kyselá. Lze je pěstovat i ve vyšších a chladnějších polohách, kde ale musíte počítat s pozdější sklizní. Jahody sázíme do sponu 20–40 x 50–70 cm (podle robustnosti odrůdy). Jahody vyžadují dostatečnou zálivku, spíše vydatnou, než průběžné kropení. Často se kolem sazenic pokládá fólie nebo netkaná textilie, která udržuje teplou a vlhkou půdu a zabraňuje působení škůdců.
Sklizené jahody je nutné v krátkém čase zpracovat. Dlouhodobě vydrží pouze zmrazené či konzervované plody.