Jahodník lesní Mignonette - Fragaria vesca - osivo jahodníku - 15 ks
Odrůda lesních jahod Mignonette je vysoce oceňována díky své bohaté sklizni a vynikajícímu chuťovému profilu svých plodů.
Vyšlechtěná s důrazem na domácí zahradnické podmínky, si tato odrůda rychle získala oblibu po celém světě.
Mignonette přináší menší, ale neobyčejně sladké plody s intenzivním aroma, která ještě umocňuje jejich gastronomický zážitek.
S hmotností okolo 5 gramů se tyto jasně červené jahody pyšní nejen svou lákavou barvou, ale také silnou vůní, která je činí vyhledávanou delikatesou.
Jahodník Mignonette dorůstá do výšky 15–25 cm a je zdoben zelenými listy a bílými květy, jež na jaře rozkvétají a po jejich odkvětu se formují plody. Ty pak dozrávají od jara až do prvních podzimních chladů.
Plody jsou ideální k okamžité konzumaci přímo ze keře, ale jejich využití je mnohem širší. V kulinářství excelují při přípravě džemů, šťáv, dezertů a dalších kulinářských specialit, kde jejich dekorativní vzhled a přírodní chuťové vlastnosti získávají zaslouženou pozornost.
Odolnost odrůdy Mignonette proti mnoha běžným chorobám a škůdcům jahod je další z jejích předností.
Přesto je pro dosažení optimálních výsledků nutné věnovat pozornost preventivním opatřením a zajistit rostlinám stálou a důkladnou péči.
Jak si vypěstovat jahodník z osiva?
Osivo jahodníku se vysévá koncem zimy do spařeného výsevního substrátu, smíchaného s perlitem. Příp. je možné po oteplení (koncem dubna) vysévat přímo na venkovní záhon. Předpěstování sadby je ale určitě výhodnější.
Osivo se vysévá na povrch, jen lehce se přihrne zeminou. Potřebuje ke klíčení dostatek světla. Počítejte s delší dobou klíčení, až 3 týdny. Sazenice je potřeba dvakrát přepíchat. Poprvé v době, kdy mají první pravé listy (cca 4–6 týdnů od výsevu). Ven se vysazují silné rostliny s 5 listy, a to v nejdříve v dubnu (až do léta). Vše záleží na aktuálním počasí. Doporučuje se první květy vyštipovat, aby rostlina dostatečně zesílila.
Jahody se pěstují na slunném stanovišti s hlinitopísčitou půdou, která je dostatečně propustná, neutrální až mírně kyselá. Lze je pěstovat i ve vyšších a chladnějších polohách, kde ale musíte počítat s pozdější sklizní. Jahody sázíme do sponu 20–40 x 50–70 cm (podle robustnosti odrůdy). Jahody vyžadují dostatečnou zálivku, spíše vydatnou, než průběžné kropení. Často se kolem sazenic pokládá fólie nebo netkaná textilie, která udržuje teplou a vlhkou půdu a zabraňuje působení škůdců.
Sklizené jahody je nutné v krátkém čase zpracovat. Dlouhodobě vydrží pouze zmrazené či konzervované plody.