Jahodník alpský Baron von Solemacher - Fragaria vesca - osivo jahodníku - 15 ks
Jahodník alpský Baron von Solemacher je výnosná odrůda lesní jahody s dlouhým obdobím plodnosti.
Menší, sladké a aromatické plody se objevují v období od léta až do podzimu. Bílé květy se žlutými středy rostou současně s červenými plody.
Rostlina dosahuje výšky 15–20 cm a vytváří kompaktní keřík s trojčetnými listy.
Je vhodná jak pro záhony, tak i pro pěstování v nádobách na balkonech či terasách.
Jedná se o tzv. stáleplodící odrůdu, což znamená, že plodí postupně po celou sezónu.
Jak si vypěstovat jahodník z osiva?
Osivo jahodníku se vysévá koncem zimy do spařeného výsevního substrátu, smíchaného s perlitem. Příp. je možné po oteplení (koncem dubna) vysévat přímo na venkovní záhon. Předpěstování sadby je ale určitě výhodnější.
Osivo se vysévá na povrch, jen lehce se přihrne zeminou. Potřebuje ke klíčení dostatek světla. Počítejte s delší dobou klíčení, až 3 týdny. Sazenice je potřeba dvakrát přepíchat. Poprvé v době, kdy mají první pravé listy (cca 4–6 týdnů od výsevu). Ven se vysazují silné rostliny s 5 listy, a to v nejdříve v dubnu (až do léta). Vše záleží na aktuálním počasí. Doporučuje se první květy vyštipovat, aby rostlina dostatečně zesílila.
Jahody se pěstují na slunném stanovišti s hlinitopísčitou půdou, která je dostatečně propustná, neutrální až mírně kyselá. Lze je pěstovat i ve vyšších a chladnějších polohách, kde ale musíte počítat s pozdější sklizní. Jahody sázíme do sponu 20–40 x 50–70 cm (podle robustnosti odrůdy). Jahody vyžadují dostatečnou zálivku, spíše vydatnou, než průběžné kropení. Často se kolem sazenic pokládá fólie nebo netkaná textilie, která udržuje teplou a vlhkou půdu a zabraňuje působení škůdců.
Sklizené jahody je nutné v krátkém čase zpracovat. Dlouhodobě vydrží pouze zmrazené či konzervované plody.