Okurka hořká Naja - Momordica sp. - osivo okurky - 6 ks
Hořká okurka Naja je popínavá rostlina pocházející z Asie, kde se používá jako léčivá bylina. V tradiční čínské medicíně se používá hlavně na snížení hladiny cukru a cholesterolu.
V našem podnebí se dá pěstovat pouze ve skleníku.
Plody o délce cca 20 cm mají nevšední bradavičnatou slupku, která je zprvu zelená, postupně světlá a v zralosti může mít oranžovou barvu.
Plody se vyznačují vysokým obsahem kyseliny askorbové a jiných látek s antioxidačními účinky.
Semena plodů způsobují hořkost okurky, proto je nutné je odstranit a nasolit. Kromě konzumace se okurka hodí k dekoračním účelům.
Jak si vypěstovat okurku ze semínka?
S předpěstováním okurek začneme v dubnu. Semena vyséváme do kelímků s výživným substrátem nebo jiffů do hloubky 1–1,5 cm. Doba klíčení trvá 1–2 týdny, ale může být i delší.
Rostliny vyžadují dostatek světla a teploty kolem 22 °C. Rostliny vysazujeme na stanoviště ve druhé polovině května, ve chvíli, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Okurky můžeme jako ochranu před chladem překrýt netkanou textilií.
Stanoviště volíme slunečné, polostinné s lehkou humózní půdou. Spon by měl být 50 x 100 cm. Nepřihnojujeme draselnými hnojivy s obsahem chlóru.
Jako prevenci proti okurkové plísni doporučujeme okurky vyvazovat do sítí.