Hlíva plicní - Pleurotus pulmonarius - sadba - 250 ml
Hlíva plicní se s oblibou využívá v kuchyni. Její jemnější chuť krásně doplní pokrmy – polévky, omáčky, těstoviny a je z ní výborná i smaženice.
Podobá se hlívě ústřičné, ale roste při vyšších teplotách a má křehčí, světlejší krémový klobouk o průměru 5–15 cm.
Je oblíbená pro své výrazné aroma a pro obsah glukanu pleuranu, který podporuje imunitu. Patří mezi teplomilné houby a plodnice vyrůstají v trsech ve střechovitém uspořádání.
Tužší třeň se doporučuje před úpravou odstranit. Též ji lze rozemlít na prášek a využít jako koření.
Jak používat sadbu hlívy plicní?
Hlívu lze pěstovat od jara do podzimu v místech se stálou teplotou po celý rok. Jako substrát se používá buď kompaktní dřevo (špalky a větve), nebo při intenzivnějším pěstování piliny, hobliny z listnatých stromů, krátce řezaná sláma či drcená kukuřičná vřetena.
Po naočkování substrátu je důležité umístit ho do teplé místnosti (20–25 °C). Po 3–4 týdnech, kdy houba proroste substrátem, přesuňte dřevo nebo sáček do stinné místnosti s teplotou 10–18 °C a vysokou vlhkostí (85–95 %). Pravidelným rosením vody udržujte vlhkost, zejména kolem plodnic. Světlo je důležité, ale mělo by být nepřímé.
Plodnice jsou připraveny ke sklizni, když klobouky dosáhnou průměru 5–15 cm a okraje se začnou mírně zvedat. Sklízejte je jemně vykrucováním.
Další informace a bezpečnostní pokyny naleznete uvedené na výrobku.