Hlíva královská máčková - Pleurotus eryngii - sadba - 250 ml
Hlíva královská máčková je díky své jemně oříškové chuti oblíbená především v kuchyni. Používá se do polévek, omáček a dalších pokrmů.
Klobouk této hlívy má průměr 3–12 cm, zpočátku je polokulovitý a později plošší, s barvou od světle hnědé po šedohnědou a lehce podvinutými okraji. Noha je širší a dosahuje délky až 15 cm.
Stejně jako jiné druhy hlív, obsahuje látky, které podporují imunitní systém, včetně beta-glukanů, vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Hlíva královská má protizánětlivé účinky, snižuje cholesterol a působí proti rakovině.
Jak používat sadbu hlívy královské?
Hlíva královská se pěstuje od jara do podzimu v místech s konstantní teplotou po celý rok.
Preferuje substráty bohaté na lignin, jako jsou piliny, hobliny nebo sláma. Lze ji pěstovat i v pytlích, nádobách nebo na dřevěných špalcích. Mezi její výhody patří delší skladovatelnost plodnic a vysoký výnos při správné péči.
Po naočkování substrátu je důležité umístit ho do místnosti s teplotou 20–25 °C.
Po 3–4 týdnech, jakmile houba proroste substrátem, přesuňte sáček nebo dřevo do stinné místnosti s teplotou 15–20 °C a vlhkostí 80–90 %.
Udržujte vlhkost pravidelným rosením, zejména kolem vyrůstajících plodnic a zajistěte, aby světlo bylo nepřímé.
Plodnice jsou připraveny ke sklizni, když klobouky dosáhnou průměru 5–15 cm a okraje se mírně zvedají. Sklízejte je jemným vykrucováním nebo odříznutím u báze.
Další informace a bezpečnostní pokyny naleznete uvedené na výrobku.