Dýně máslová Butternut - Cucurbita moschata - osivo dýně - 6 ks
Dýně Butternut má atraktivní tvar, který se zužuje směrem k jednomu konci a rozšiřuje do širšího, zaobleného na druhé straně.
Její slupka může mít širokou paletu barev, sahající od světle šedé až po sytě oranžovou, zatímco dužina je charakteristická svou výrazně oranžovou barvou a lahodnou chutí.
Butternut je dýně velmi univerzální. Vyniká pro širokou škálu kulinářských použití - od polévek, přes pečené pokrmy, až po kompoty.
Její vnější povrch je pokrytý tenkou voskovou vrstvou, která napomáhá delšímu uchování při teplotách nad 12 °C, což z ní činí ideální volbu pro skladování.
Jak si vypěstovat dýni ze semínka?
Semínka dýně předpěstujeme od března do dubna doma. Od poloviny května, po posledních mrazech, můžeme vysévat semínka přímo ven ve sponu alespoň 2 x 1 m. Sejeme přibližně 2 cm hluboko do země.
Klíčení obvykle trvá 1–2 týdny. Rostlinky předpěstované vevnitř přinesou větší úrodu.
Rostlina potřebuje dostatek slunce, propustnou humózní půdu a častou zálivku.
Na vlastní dýně se můžeme těšit od září do října. Sklízíme před prvními mrazy.