Cibule sečka červená Welsh - Allium fistulosum L. - osivo cibule - 400 ks
Cibule sečka je vytrvalá zelenina, pocházející z oblasti Asie. Je mrazuvzdorná a navíc má až dvakrát vyšší obsah vitamínu C než cibule kuchyňská.
Červená forma je prastará odrůda, která vytváří velice dekorativní stonky červené barvy.
Doporučujeme cibulku pěstovat ve skupině, vytváří tak hezký okrasný záhon. Hodí se do salátů.
Jak si vypěstovat cibuli ze semínka?
Výsev se provádí v průběhu zimních měsíců do skleníku nebo od dubna na venkovní záhon. Hloubka výsevu je 0,5–1 cm. Klíčení trvá 2–4 týdny (záleží na odrůdě a podmínkách pěstování). Ideální teplota ke klíčení je 12–18 ºC. Spon 25–30 x 10–15 cm.
Stanoviště volíme teplé a slunečné, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá.
Cibule vyžaduje dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích.
Skladujeme na chladném a suchém místě, s teplotou 0–2 ºC.