Cibule sečka Welsh - Allium fistulosum L. - osivo cibule - 400 ks
Cibule sečka je vytrvalá zelenina, která se hodí hlavně do kuchyňské zahrádky.
U cibule sečky se sklízí hlavně aromatické stvoly, které jsou bohaté na vitamíny. Ke konzumaci se dají použít také zelenobílé, kulovité květy.
Cibule sečka je mrazuvzdorná rostlina a zároveň dekorativní zelenina. Vytváří bílé květy.
Hodí se hlavně do asijské kuchyně.
Jak si vypěstovat cibuli ze semínka?
Výsev se provádí v průběhu zimních měsíců do skleníku nebo od dubna na venkovní záhon. Hloubka výsevu je 0,5–1 cm. Klíčení trvá 2–4 týdny (záleží na odrůdě a podmínkách pěstování). Ideální teplota ke klíčení je 12–18 ºC. Spon 25–30 x 10–15 cm.
Stanoviště volíme teplé a slunečné, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá.
Cibule vyžaduje dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích.
Skladujeme na chladném a suchém místě, s teplotou 0–2 ºC.