Cibule sazečka Štutgart - Allium cepa - cibulky sazečky - 250 g
Cibule sazečka Štutgart je jednou z nejoblíbenějších pozdních odrůd cibule, kterou lze pěstovat téměř všude.
Cibule má klasický ploše kulovitý tvar, hmotnost přibližně 85–100 g, slupku zlatožluté až lehce nahnědlé barvy a bílou dužinu s výbornou chutí.
Sazečka má velikost asi 8–16 mm.
Vegetační doba: 80–100 dní.
Jak si vypěstovat cibuli ze sazečky?
Výsadba se provádí po posledních mrazech (březen–květen) na venkovní záhon. Spon 20 x 10 cm.
Cibule má ráda teplé a slunečné stanoviště, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá. Zvýšit pH lze pomocí vápence nebo dřevěného popela, který se přimíchá do půdy. V kyselých a těžkých půdách cibule lehce podléhá chorobám.
Při pěstování cibule je potřeba myslet na dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření cibulek, a také na dobrý výběr hnojiva. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, naopak hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná. Pokud má cibule dobré podmínky, pak přihnojování není nutné.
U cibule věnujte pozornost správnému období sklizně – u přezrálých cibulí se častěji vyskytují choroby, předčasně sklizené cibule se zase špatně skladují. Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července). Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Když začne zaschlá nať šustit, dává se cibule na chladné a suché místo, s teplotou 0–2 ºC.