Cibule šalotka zimní Griselle - Allium cepa var. ascalonicum - cibulky šalotky - 4 ks
Šalotka zimní Griselle je gurmánská odrůda sadbové cibulky. Má charakteristický podlouhlý tvar a růžovofialovou dužinu. Jedná se o velmi odolnou odrůdu.
Cibulky jsou vhodné ke konzumaci v syrovém stavu, jelikož mají jemné a výrazné aroma.
Své místo si najdou i v teplé kuchyni, kde dodávají pokrmům jemnější chuť než klasická cibule.
Sklízíme je od května do června. Jejich velikost je přibližně 15–35 cm.
Balení obsahuje 4 ks sazečky.
Jak si vypěstovat šalotku ze sazečky?
Cibulky vysazujeme od září do října. Ideální spon je 20 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být taková, aby krček cibulky velmi lehce vyčníval nad zemí, tedy cca 3 cm.
Před výsadbou je nutné půdu důkladně prokypřit a zbavit plevelu.
Stanoviště volíme teplé a slunečné, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá.
Cibule vyžaduje dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne. Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích.
Skladujeme na chladném a suchém místě, s teplotou 0–2 ºC.