Cibule šalotka Longor - Allium cepa - cibulky šalotky - 10 ks
Šalotka Longor je francouzská odrůda sadbové cibulky. Má charakteristický podlouhlý tvar a světle žlutou slupku.
Cibulky jsou vhodné ke konzumaci v syrovém stavu, jelikož mají jemné aroma.
Své místo si najdou i v teplé kuchyni, kde dodávají pokrmům jemnější chuť než klasická cibule.
Šalotky obsahují i velké množství vitamínů a minerálů.
Sklízíme je od června do září.
Velikost cibulek je 20/45.
Jak si vypěstovat šalotku ze sazečky?
Cibulky vysazujeme po posledních jarních mrazech, cca během března až května. Ideální spon je 20 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být taková, aby krček cibulky velmi lehce vyčníval nad zemí, tedy cca 3 cm.
Před výsadbou je nutné půdu důkladně prokypřit a zbavit plevelu.
Stanoviště volíme teplé a slunečné, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá.
Cibule vyžaduje dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července).
Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Skladujeme mimo brambory na tmavém, suchém (vlhkost max. 65 %) a dobře větraném místě s teplotou 0–4 °C.