Cibule šalotka Longor - Allium cepa - cibulky šalotky - 7–9 ks
Šalotka Longor je francouzská odrůda sadbové cibulky. Má charakteristický podlouhlý tvar a světle žlutou slupku.
Cibulky jsou vhodné ke konzumaci v syrovém stavu, jelikož mají jemné aroma.
Své místo si najdou i v teplé kuchyni, kde dodávají pokrmům jemnější chuť než klasická cibule.
Šalotky obsahují i velké množství vitamínů a minerálů.
Sklízíme je od června do září. Jejich velikost je přibližně 15–35 cm.
Jak si vypěstovat šalotku ze sazečky?
Cibulky vysazujeme po posledních jarních mrazech, cca během března až května. Ideální spon je 20 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být taková, aby krček cibulky velmi lehce vyčníval nad zemí, tedy cca 3 cm.
Před výsadbou je nutné půdu důkladně prokypřit a zbavit plevelu.
Stanoviště volíme teplé a slunečné, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá.
Cibule vyžaduje dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července).
Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Skladujeme na chladném a suchém místě, s teplotou 0–2 ºC.