Cibule šalotka Golden Gourmet - Allium cepa - cibule šalotky - 500 g
Cibule šalotka Golden Gourmet je vhodná na zeleninové záhony. Jedná se o žlutou šalotku, která má vysoký výnos a vydrží dlouho.
Doporučujeme pravidelně odstraňovat plevel v okolí cibulky.
Úroda se pohybuje až kolem 18 kg po vysázení 500 g cibulek, vždy však záleží na aktuálních podmínkách.
Cibulky se hodí do salátů nebo do polévek či k masitým pokrmům.
500 g vystačí na plochu cca 1,5 m2.
Velikost cibulek je 7–15 cm.
Jak si vypěstovat cibuli ze sazečky?
Cibulky vysazujeme po posledních jarních mrazech, cca během března až května. Ideální spon je 20 x 10 cm. Hloubka výsadby by měla být taková, aby krček cibulky velmi lehce vyčníval nad zemí, tedy cca 3 cm.
Před výsadbou je nutné půdu důkladně prokypřit a zbavit plevelu.
Stanoviště volíme teplé a slunečné, příp. polostín. Půda by měla být písčitohlinitá, dobře propustná a humózní. Měla by být také neutrální nebo mírně zásaditá.
Cibule vyžaduje dostatečnou závlahu, ale ne přílišné přemokření. Cibulím vyhovuje fosfor a draslík, hnojiva s dusíkem či chlorem nejsou vhodná.
Cibule se sklízí v době, kdy porost z jedné třetiny až poloviny polehne (zpravidla koncem července).
Sklizená cibule se nechává proschnout na záhoně nebo zavěšená ve svazcích. Skladujeme na chladném a suchém místě, s teplotou 0–2 ºC.