Chřest lékařský Mary Washington - Asparagus officinalis - osivo chřestu - 20 ks
Chřest lékařský je oblíbený druh zeleniny díky své lahodné chuti a také díky obsahu vlákniny a bílkovin. Chřest je odolná a zároveň trvanlivá rostlinka.
Plodí od dubna do června, ale ne hned první rok. Pěstování chřestu vyžaduje určitou trpělivost, jelikož rostlina plodí až 2. či 3. rok od výsadby.
Jak si vypěstovat chřest ze semínka?
Výsev provádíme na jaře od března do dubna. Před výsevem doporučujeme semena namočit do vody.
Semínka vyséváme do hloubky 1–2 cm. Doba klíčení je přibližně 2–8 týdnů, ale může být i delší. Osivo klíčí pomaleji. Ideální teplota ke klíčení je 20–28 °C.
Ven můžeme rostlinu přemístit přibližně po 12–414 týdnech od počátku klíčení, ale ne dříve než měsíc po posledních mrazech.
Chřest sázíme do sponu 30 x 45 cm. Stanoviště volíme slunečné s lehkou, dobře prokypřenou půdou. Pro dosažení křehčích a bělejších výhonů je dobré přihrnutí zeminou.
Sklizeň vyběleného nebo zeleného chřestu začíná až 2. rokem po výsadbě. Doporučuje se také rok před výsadbou použít tzv. zelené hnojení a takto si půdu pro chřest připravit. Roste pak rychleji. Sklízíme třetí rok od výsadby.