Chilli Bulharská mrkev - Capsicum annuum - osivo chilli - 6 ks
Odrůda Bulharská mrkev (Bulgarian Carrot), jejíž název napovídá zároveň vzhled i zemi původu, je středně pálivého charakteru.
Plody se mění během dozrávání ze zelené až do oranžové barvy, dorůstají do velikosti kolem 12 cm.
Rostlina dosahuje výšky kolem 50 cm a dá se dobře pěstovat v pokoji i na balkóně. Plody jsou velmi aromatické a využití najdou jak ve studené kuchyni, tak na zavařování.
Pálivost: 1 000–5 000 SHU jednotek
Jak si vypěstovat chilli ze semínka?
Výsev semen je možné provádět celoročně (při pěstování za oknem), s předpěstováním lze začít již v únoru a březnu. Rostlina bude plodící přibližně za 6–9 měsíců, proto je třeba s předpěstováním začít včas.
Klíčení obvykle trvá 2–3 týdny, u některých odrůd však může trvat až 6 týdnů. Doporučená teplota při klíčení je 24–32 °C dle odrůdy. Teplota musí být konstantní, proto nedoporučujeme rostliny pěstovat na okenním parapetu. Rostlinám zajistíme dostatek světla.
Půda by měla být výživná a stále vlažná, s častým přihnojením. Používáme propustný substrát speciálně určený pro pěstování chilli vždy předem spařený. Semena sázíme do hloubky 0,3 cm. Pozor na přemokření půdy, ta rostlinám nesvědčí.
V období dozrávání je vhodné zálivku omezit, dosáhneme vyšší pálivosti plodů a zamezilo se jejich popraskání.
Výsadba ven je vhodná v druhé půli května po skončení ranních mrazíků. Stanoviště volíme slunečné, chráněné před větrem.
Půda by měla být hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná.