Chilli Bhut Jolokia oranžové - Capsicum chinense - osivo chilli - 5 ks
Chlli Bhut Jolokia pochází z Indie a jedná se o oranžovou variantu této papričky. Jsou využívány především jako homeopatikum nebo při extrémně teplém počasí jako ochrana.
Nepravidelný plod o délce kolem 5–8 cm dozrává do oranžové bravy.
Výška rostliny je závislá především na pěstebních podmínkách. Většinou dosahuje výšky menší, to znamená asi 45–120 cm, ale i přes to se jedná o velmi výnosnou odrůdu.
SHU je přes 1 000 000 jednotek, proto se jedná o vysoce pálivou odrůdu. Své využití si nachází především v indických jídlech či kari pokrmech. Dále se i suší nebo využívá k dochucení dezertů, jelikož je její chuť aromatická, s lehkým ovocným nádechem.
Doba zrání je asi 100 dní.
Jak si vypěstovat chilli ze semínka?
Výsev semen je možné provádět celoročně (při pěstování za oknem), s předpěstováním lze začít již v únoru a březnu. Rostlina bude plodící přibližně za 6–9 měsíců, proto je třeba s předpěstováním začít včas.
Klíčení obvykle trvá 2–3 týdny, u některých odrůd však může trvat až 6 týdnů. Doporučená teplota při klíčení je 24–32 °C dle odrůdy. Teplota musí být konstantní, proto nedoporučujeme rostliny pěstovat na okenním parapetu. Rostlinám zajistíme dostatek světla.
Půda by měla být výživná a stále vlažná, s častým přihnojením. Používáme propustný substrát speciálně určený pro pěstování chilli vždy předem spařený. Semena sázíme do hloubky 0,3 cm. Pozor na přemokření půdy, ta rostlinám nesvědčí.
V období dozrávání je vhodné zálivku omezit, dosáhneme vyšší pálivosti plodů a zamezilo se jejich popraskání.
Výsadba ven je vhodná v druhé půli května po skončení ranních mrazíků. Stanoviště volíme slunečné, chráněné před větrem.
Půda by měla být hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná.