Chilli Aji Charapita - Capsicum chinense - osivo chilli - 7 ks
Chilli Aji Charapita je velmi vzácná odrůda chilli pocházející z Peru. Výborně se hodí do omáček, patří k pálivějším kultivarům.
Rostlina dosahuje výšky 60–100 cm. Plody mají velikost cca 1–1,5 cm a jsou kulatého tvaru, vhodné k zavařování.
V roce 2016 byla tato paprička vyhlášena jako nejchutnější chilli paprička na světě, která je nabízena nejluxusnějšími restauracemi světa.
Pálivost: 100 000 SHU jednotek
Jak si vypěstovat chilli ze semínka?
Výsev semen je možné provádět celoročně (při pěstování za oknem), s předpěstováním lze začít již v únoru a březnu. Rostlina bude plodící přibližně za 6–9 měsíců, proto je třeba s předpěstováním začít včas.
Klíčení obvykle trvá 2–3 týdny, u některých odrůd však může trvat až 6 týdnů. Doporučená teplota při klíčení je 24–32 °C dle odrůdy. Teplota musí být konstantní, proto nedoporučujeme rostliny pěstovat na okenním parapetu. Rostlinám zajistíme dostatek světla.
Půda by měla být výživná a stále vlažná, s častým přihnojením. Používáme propustný substrát speciálně určený pro pěstování chilli vždy předem spařený. Semena sázíme do hloubky 0,3 cm. Pozor na přemokření půdy, ta rostlinám nesvědčí.
V období dozrávání je vhodné zálivku omezit, dosáhneme vyšší pálivosti plodů a zamezilo se jejich popraskání.
Výsadba ven je vhodná v druhé půli května po skončení ranních mrazíků. Stanoviště volíme slunečné, chráněné před větrem.
Půda by měla být hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná.