BIO Kiwano - Cucumis metuliferus - bio osivo kiwana - 7 ks
BIO Kiwano, nazývané také jako rohatý meloun či keňská okurka, je jedlá a okrasná zelenina původem z Nového Zélandu.
Jedná se o jednoletou popínavou rostlinu. Má liánovitý vzrůst a může dorůstat výšky až několika metrů.
Plodí oválné plody s tlustou, pevnou a ostnatou slupkou, která se zbarvuje ze zelené do oranžové barvy. Plody mají dužinu lepkavou a je žluté či zelené barvy s velkým množstvím semen.
Obsahuje velké množství vitamínů a minerálu a svou chutí připomíná nezralý banán.
Kiwano je poměrně vysoce výnosná rostlina, může vyprodukovat až 60 plodů. Sklizeň probíhá v době, kdy jsou plody velké 10–20 cm, záleží na pěstebních podmínkách.
Konzumuje se v syrovém stavu. Je vhodný do salátů, sladkých i slaných pokrmů.
Bio semena jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.
Jak si vypěstovat kiwano ze semínka?
Semena nejdříve namočíme na 1–2 dny do vlažné vody. Výsev provádíme ideálně v březnu do substrátu max do hloubky 1 cm. Doba klíčení je 4–6 týdnů při teplotě min. 18 °C. Tato doba může být i delší.
Rostliny přesazujeme ven ve druhé polovině května do sponu 1 x 1 m. Teplota nesmí klesnout pod 15 °C. Nejvhodnější je pěstování ve skleníku, ale rostlinám se bude dařit i na teplém a slunečném stanovišti. Nemá ráda ovšem velké kolísání teplot či časté přeháňky.
Melounům vyhovuje lehká a kyprá půda, s dostatkem živin. Kiwano pěstujeme vždy s oporou, pro jeho liánovitý růst.
Bobule planých typů jsou hořké a nejedlé, dokonce jedovaté pro obsah saponinů.