BIO Chilli Pimientos De Padron - Capsicum annuum - bio osivo chilli - 7 ks
BIO Chilli Pimientos De Padron je velmi oblíbená odrůda chilli především na území Maroka a Španělska, kde má paprička svůj původ. K pěstování této odrůdy lze využít jak skleník, tak i květináč na balkóně.
Rostlina dosahuje výšky asi 100 cm a plodí zpočátku tmavě zelené papričky, které dozrávají do sytě červené barvy. Je možné je konzumovat v obou těchto fázích zralosti. Mají délku 5–10 cm.
Zelené papričky lze využít ke grilování či k plnění sýrovou či masovou směsí. Červené papričky lze sušit nebo používat k dochucování pokrmů. Papričky jsou považovány za velmi chutné.
Paprička se řadí mezi mírně pálivé s SHU 2500–10 000 jednotek. Avšak rostlina je známá svou nerovnoměrnou produkcí capsaicinu a některé z plodů mohou překvapit pálivosti o síle až 80 000 jednotek SHU.
Vegetační doba je 80 dní. Obecně, čím pozdější sklizeň, tím pálivější chuť.
Bio semena jsou produktem ekologického zemědělství a jsou vypěstována dle platných norem EU.
Jak si vypěstovat chilli ze semínka?
Výsev semen je možné provádět celoročně (při pěstování za oknem), s předpěstováním lze začít již v únoru a březnu. Rostlina bude plodící přibližně za 6–9 měsíců, proto je třeba s předpěstováním začít včas.
Klíčení obvykle trvá 2–3 týdny, u některých odrůd však může trvat až 6 týdnů. Doporučená teplota při klíčení je 24–32 °C dle odrůdy. Teplota musí být konstantní, proto nedoporučujeme rostliny pěstovat na okenním parapetu. Rostlinám zajistíme dostatek světla.
Půda by měla být výživná a stále vlažná, s častým přihnojením. Používáme propustný substrát speciálně určený pro pěstování chilli vždy předem spařený. Semena sázíme do hloubky 0,3 cm. Pozor na přemokření půdy, ta rostlinám nesvědčí.
V období dozrávání je vhodné zálivku omezit, dosáhneme vyšší pálivosti plodů a zamezilo se jejich popraskání.
Výsadba ven je vhodná v druhé půli května po skončení ranních mrazíků. Stanoviště volíme slunečné, chráněné před větrem.
Půda by měla být hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná.