Abeceda bylinek – andělika
Andělika lékařská (Archengelica officinalis, syn. Angelika archangelika) je rostlina s neobyčejnými účinky působícími na lidské tělo, odtud si pravděpodobně vysloužila své jméno. Je mohutného vzrůstu a hodí se do vlhkých, chladných zákoutí Vaší zahrady. Skvěle poslouží jako doprovod například kapradinám nebo bohyškám.
Vzhledem ke své mohutnosti potřebuje na záhonu poměrně hodně místa. V dobré půdě je schopna dorůst až přes tři metry vysoko. Vyžaduje hlubší zem s dostatkem vláhy, protože kořeny tlustší než centimetr, vhodné ke sběru, vedou až do půlmetrové hloubky. Semena rychle ztrácí klíčivost. Pro vyklíčení musí být v těsné blízkosti povrchu nebo na něm, protože mají rády světlo. Do půdy se musí zasadit co nejdříve po dozrání, aby mohla přemrznout. A potom už je potřeba jen zalévat a zalévat. Anděliku lze množit dělením trsu kořenů. Prvním rokem vytváří rostlina jen přízemní růžice listů a snaží se spíše rozkořenit, podobně jako divizna. Ve druhém roce vykvétá a záleží na nás, co z ní budeme sklízet.
"Vypěstujte si bylinku s andělským jménem i účinky. Pomůže k lepšímu trávení i náladě."
Pěstujeme-li ji pro kořeny, stonky odstraňujeme, budeme-li sbírat semena, dáváme pozor, aby ji nenapadly mšice, které jí dokáží úplně zničit. Počasí hlídáme v případě sběru květů. Kvetení je pro anděliku vyčerpávající a ona do něj dá všechny své síly, což se negativně projeví na síle kořenů a ovlivní to jejich sběr. Při odstraňování stonků je důležité nepotřístnit se vytékající šťávou, která obsahuje ochranné dráždivé látky, které jsou schopné způsobovat alergické pálení, ekzémy a podobné dermatitidy. Není to tak hrozné jako u bolševníku, ale fotosenzibilizaci vyvolávají také.
Semena obsahují dvojnásobek silic i ostatních účinných látek kromě hořčin. Kořen má nejvíce silic na jaře druhého roku, než rostlina začne kvést. Většinou se ale sbírá na konci druhého roku na podzim, kdy je kořene nejvíce a obvykle ve velmi dobré kvalitě. Starší kořeny černají a rozpadají se.
Andělika posiluje organizmus jak po fyzické tak zvláště po psychické stránce. Celkově uklidňuje při stresech i lokálně při vegetativním nervovém podráždění. Pomáhá likvidovat patologické kvasné procesy v trávení a snižuje plynatost. Spolu s hořkými bylinami je výborným prostředkem pro zlepšení trávení. Ale i sama zvyšuje chuť k jídlu při nervovém či organickém nechutenství a současně zlepšuje vstřebání živin ve střevech.
Andělika se nesmí předávkovat, jinak přicházejí bolesti hlavy, nespavost, svědění pokožky, světloplachost, podráždění ledvin, krvácení vředů. Není vhodné podávat anděliku ani těhotným a kojícím nebo malým dětem vzhledem ke zvýšení senzitivity.
V kuchyni lze její stonky využít na přípravu zavařeniny nebo kandování, podobně jako u ovoce, pro přípravu likéru pro zlepšení trávení - andělika vyluhovaná v silné kořalce nebo bílém víně (50-100 g kořene nebo semene v 1 l bílého na pár měsíců). Lze přidat i do polévky jako koření.