Chryzantéma jedlá - Chrysanthemum coronarium - osivo chryzantémy - 400 ks
Chryzantéma jedlá je pěstována hlavně jako zdroj vitamínů, především provitamínu A a dalších minerálních látek.
Je to hodnotná zelenina, která se upravuje stejně jako špenát či salát. Jedlá Chryzantéma má netradiční chuť. V Asii má své místo v kuchyni už od pradávna, v české kuchyni zatím není tolik známá, což je velká škoda.
Už dávní Číňané věřili, že právě jedlá chryzantéma dodá člověku životní sílu a pomůže mu při léčení různých nemocí. Z květů se vaří čaj proti bolesti hlavy či krku.
V kuchyni zase použijeme z jedlé chryzantémy její listy a stonky. Požíváme je jako salátovou zeleninu, která se dá buď konzumovat přímo nebo tepelně upravovat podobně jako špenát.
Samozřejmě, že je lepší tuto zeleninu konzumovat v syrovém stavu, tak vynikne její jemná chuť a vůně a navíc je ještě plná vitamínu C a A, které se bohužel při tepelné úpravě zničí.
Jak si vypěstovat chryzantému jedlou ze semínka?
Semena jedlé chryzantémy můžeme vysévat od jara až do začátku léta přímo na venkovní záhon. Během zimy ji můžeme pěstovat na okenním parapetu při pokojové teplotě. Semena vyséváme do hloubky 1,5 cm.
Substrát udržujeme stále vlhky, nepřemokřený. Klíčení trvá přibližně 3 týdny, ale může trvat i déle při teplotě 18–21 °C.
Stanoviště volíme slunečné s dobře prokypřeným substrátem s dobrou drenáží. Sázíme do sponu 30 x 40 cm.